Мониторинг и Управление на Осветлението в Образователната Среда

Мощна комбинация, която обещава да променя животи

Мощна комбинация, която обещава да променя животи

По-добра светлина, по-добър живот! Това е принципът, ориентиран към осветлението за човека, по пътя към: 

  • по-добро здраве;

  • по-добро настроение;

  • по-остър фокус;

  • повишена бдителност. 

 

 
Какво е Human Centric Lighting

Какво е Human Centric Lighting

Human Centric Lighting е LED технология, която интегрира дизайна на природата в осветлението. Симулира естествения цикъл на дневна светлина - изгрев и залез - и влиянието му върху нашия биологичен циркаден ритъм. Този дълбок ефект върху нашия циркаден ритъм се постига чрез безпроблемно и автоматизирано регулиране на дължината на вълната на цветовата температура (2700K до 6500K), затъмняване на интензитета (0-10V) и използване на сензори и интелигентни контроли на осветлението. Поради своето влияние върху нашата физиология, Human Centric Lighting е известно още като циркадно осветление или биодинамично осветление. Целта на Human Centric Lighting е не само да регулира биологичния ни циркаден ритъм, но да се възползва от него, подобрявайки нашата производителност и производителност, като същевременно се възползва от здравето, съня и цялостното настроение.

Свобода да избираш

Имайки свободата да променим сутрешното осветление или осветлението вечерта в своя дом, то това е най-добрата възможност да се грижим за своя циркаден ритъм и да се чувстваме щастливи.

Освен това, давайки възможност на работещите да настройват осветлението, както за тях е най-добре, е най-добрият начин да гарантирате удовлетворение и продуктивност в офиса.

Свобода да избираш
Проблемът с повечето съвременни осветителни среди

Проблемът с повечето съвременни осветителни среди

В някои случаи ние имаме възможността да манипулираме нашата осветителна среда, за да отговаря на нашите нужди. Но при други трябва да се справим с това, което ни се дава, на работа и извън дома ни. Когато прекарваме дълги часове под ярка, непроменяща се изкуствена светлина в офиса, това може да повлияе на качеството ни на сън и от своя страна да повлияе на ефективността ни на следващия ден. Светлината има дълготраен ефект върху тялото ни и ние не сме толкова продуктивни, енергични или щастливи, колкото бихме могли да бъдем под естествен светлинен цикъл. Мнозина учени са били запознати с този проблем със съвременни среди за изкуствено осветление. През последните години беше въведено решение - Circadian Lighting, или Biodynamic Lighting. В осветителната индустрия тази технология е известна като „Human Centric Lighting“. Тя ни дава повече контрол върху това как се чувстваме и изпълняваме в ежедневния си живот. Human Centric LIghting ни позволява да стимулираме ipRGC фоторецепторите, когато искаме, осигурявайки ни енергия и увеличавайки своята производителност чрез увеличаване на интензивността и синята спектрална светлина в подходящи моменти. И когато трябва да се навиваме, оттенъкът и интензивността на осветителната среда преминават безпроблемно. Сините дължини на вълната се премахват и светлините са затъмнени. Това ни позволява да се отпуснем в края на деня и да постигнем нощ на по-спокоен сън.

Естествена светлина и човешка функция

Преди изобретяването на изкуствена светлина има само слънчева светлина, лунна светлина и огън. Хората еволюирали около тези три източника на светлина, разчитайки на тях не само за зрението, но и като регулатори на нашия циркаден ритъм и биологичен цикъл. Въздействието на светлината върху човешкото тяло е концепция, носител на Нобелова награда, интензивно изследвана през последните четири десетилетия от учени по целия свят. Дължината на вълната и интензитетът на светлината влияят на нашата хормонална продукция, качеството на съня и много други биологични функции, регулирани от нашия вътрешен циркаден ритъм.
Естествена светлина и човешка функция
Свържете се с нас